Blackjack regler

Blackjack spelas med en eller flera kortlekar och spelet går ut på att försöka få en summa på sina kort som är 21. Spelaren spelar mot dealern, som är den som delar ut korten. Historiskt är blackjack ett gammalt spel, kanske 400 år gammalt eller mer. Reglerna och mycket av spelets innehåll har givetvis förändrats under tidens gång till att bli de regler som vi ser idag.

21 eller Vingt-et-un

Spelet hette 21 i Europa men namnet ändrades i USA där man skapade man en speciell bonus som gav 10 gånger insatsen. Det var om man i given fick spader ess samt en svart knekt (blackjack) som spelaren belönades med bonusen. Bonusen togs senare bort men spelet hade fått ett nytt namn.

Regler i Blackjack – en liten ordlista

  • Dealer kallas givaren och är den som delar ut korten.
  • Hit är då du väljer att få ytterligare ett kort.
  • Stand betyder att du stannar och spelet går över till dealern.
  • Bust kallas tjock på svenska, kortens sammanlagda värde är över 21.
  • Split kan du begära om du får två kort av samma valör i given. Du kan du välja att spela med två händer.
  • Blackjack kallas det om du får 21. Ibland kan du få en lite större vinst om du får blackjack, 1,5 gånger insatsen i stället för bara 1 gång insatsen.
  • Surrender betyder att du ger upp och du får tillbaka halva din insats.
  • Push betyder att spelaren får tillbaka sin insats till exempel vid lika kortvärden.

Så spelas Blackjack

Spelet spelas mot dealern och du ska försöka få en bättre hand än denne, helst ska dina kort ge summan 21. Vid given får du två kort som alla ser, medan du bara ser det ena av de två kort som dealern ska spela med. I det här läget finns det olika strategier för vad du ska göra. Ska du stanna – Stand eller ska du ta ett kort till – Hit. Har du 21 är saken klar men har du en summa på korten som är nära kanske du ska stanna och låta dealern försöka slå dig. Dealern måste ta nya kort om hans hand har ett lägre kortvärde än 17. Får någon av er kortvärde på er hand som överstiger 21 är denne Bust och har förlorat den given.

Kortens valörer

I blackjack har korten andra valörer än vad du antagligen är van vid. Det är inte alls krångligt utan tvärtom logiskt. Så här hänger det i hop: ess kan vara ett eller 11, två till nio har de valörer som står på korten, 10 till kung har värdet 10. Det finns alltså väldigt många kort i leken med värdet 10. Du får med detta sätt att räkna kort 21 med ess och 10 eller 6, 7 och 8.

Vinner gör...

Ett vanligt sätt att räkna på är att om dealern och spelaren får 17, 18 eller 19 lika så vinner dealern. Får dealer och spelare lika med 20 eller 21 på handen blir det lika – Push – och spelaren får insatsen tillbaka.